Nyelv:

Maronka Károly Önkéntes Tűzoltó Testület

Cím: Fő utca 63.
Tel: 024/4-730-222
A kishegyesi Önkéntes Tűzoltó Testület 1874-ben alakult, alapításának pillanatában 133 tagot számlált.
Volt olyan időszak, amikor Kishegyes művelődési és szórakoztató életének, de a sporttevékenységeknek is a fő hordozója volt, de nehéz időszak is, amikor csak a legalapvetőbb tevékenységének tudott nagynehezen eleget tenni, ez pedig a tűzoltás, emberi életek és anyagi javak mentése.
Az ÖTT tagsága időszakonként változott, válságos időkben mindössze 20-ra csökkent, hogy ismét emelkedjen és 50 körül állandósuljon. Az egyik legfontosabb feladatnak a tömegesítést tűzték ki, minél több általános iskolás korosztályú fiatal bevonását. E feledatot maradéktalanul teljesítették, és jelen pillanatban az egyesület ismét 130-140 tagot számlál.
A legifjabbak számára atraktívvá kell tenni a munkát, ezért a községi-, körzeti versenyeken igyekeznek rendszeresen részt venni, hogy aztán a köztársasági versenyen is bizonyítani tudják a csapat gyorsaságát, szorgalmát, rátermettségét. Legutóbbi köztársasági versenyen a 6-12 év közötti fiúcsapat 2. helyezést ért el 2002-ben, Lapovon.
Természetesen a munkát nem elszigetelve végzik, céljuk, hogy a kapcsolataikat ápolják a környező testületekkel, de mint civil szervezet, a kapcsolat kiépítése nem csak a szomszédos testületekkel fontos, hanem más civil szervezetekkel is. 2004-ben együttműködési szerződést írtak alá a pusztamérgesi Szent Flórián ÖTT-vel, és azóta is minden évben fejlesztik a kapcsolatot.
A testület az elmúlt évek folyamán sokat dolgozott a Tűzoltó Otthon kiépítésén, felépült a garázs, a torony, a környék is rendezve lett, a tűzoltókészülékek javítása is beindult.
A viszony a hivatásos tűzoltó egységgel ideális, úgyhogy mind a parancsnok, mind pedig a fizetett tűzoltók is kivétel nélkül tagjai az ÖTT-nek is.